10 Mart 2014 Pazartesi

Pastane açması

Pastahane açması işte bu!!!
Uzun zamandır açma tarifi arıyordum. Bir türlü bulamamıştım ta kiii bu açma tarifini bulana kadar, verdiğim ölçülerden yaklaşık 2 tepsi çıkıyor. 1 tepsi yapmayı düşünüyorsanız eğer yarım ölçü kullanabilirsiniz. Tam ölçü kullanıp aman buzluğa atıyım sonra yaparım demeyin sakın! Hamur mayalı olduğundan dolayı buzluktaki çıkınca kabarmıyor... Ben genelde 2 tepsi pişiriyorum. Pişmiş vaziyet buzluğa koyuyorum. Acil bir misafir geldiğinde teflon tavada ısıtınca fırından yeni çıkmış gibi oluyor. 


Malzemeler  
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1.5 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
Açmak için bir miktar sıvı yağ

Üzeri için yumurta sarısı, çörek otu, susam

Yapılışı
Yoğurma kabına ılık su, ılık süt, maya ve şekeri koyup eriyene kadar karıştırıyoruz. Şeker tamamen eridikten sonra sıvı yağ ve tuz ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra yavaş yavaş un ilave ediyoruz. Un ilave edilirken hamur hafif yapışacak kıvamda olmalıdır. 
üstü kaplı bir olarak sıcak ortamda hamur iki katı büyüklüğüne gelecek şekilde kabarmasını bekliyoruz. 
Kabaran hamurdan Cevizden büyük parçalar kopararak ve elimizi yağa batırarak çay tabağı büyüklüğünde  açıyoruz. Açtığımız hamurun içini yağlayarak rulo haline getirip kendi etrafına dolayarak tepsiye diziyoruz. 
Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu ve susam serperek 15-20 dk bekletip kabarmasını sağlıyoruz.
180 dereceli önceden ısırırmış fırında pişiriyoruz. 
Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder