12 Mart 2014 Çarşamba

Kara Kış Yemeği Kurufasulye

Bir zamanlar ucuz olduğundan dolayı fakirlerin sofrasından hiç eksik olmayan hatta sofraların Baştacı olan kuru fasulye günümüzde kilosu et fiyatına yaklaşmış olup zenginlerin sofrasına terfi etmiştir.
Çok sevdiğim bir yemek olmasına rağmen hiçbir zaman annemin yaptığı lezzeti tutturamıyorum. Onun yaptığı şekilde yapsam bile anne eli değmiş bir yemek gibi olmuyor. 
Havaların soğuması ile direk sofralara gelen kuru fasülye yemeğini herzamanki gibi akşamdan ıslatmayı unutunca iş tarif kitaplarına bakmak oldu ve bulduğum bir tarifi deneyerek sanırım mükemmel bir sonuç yakaladım. 
Eğer sizde akşamdan ıslatmayı unutursanız bu tarifi denemenizi öneririm 

Malzemeler
1 su bardağı kurufasülye 
1 adet soğan 
1 adet domates 
Salça 
Yeşil biber 

Yapılışı 
1 su bardağı kurufasülyeyi tencereye koyarak üzerine soğuk su ilave ediyoruz. 
Su kaynamaya başladıktan 5 dk sonra ocağın altına kapatıyoruz. Tencerenin kapağı kapalı olarak 3 saat bekletiyoruz. (Ben düdüklü tencere kullandım) 
Ayrı bir yerde zeytinyağ ile soğanı kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince ufak ufak doğranmış biberleri de ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine kabukları soyulmuş küp küp doğradığımız domatesleri de ilave edip, hemen arkasından salçamızı ekleyerek salça eriyene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Salça eridikten sonra süzgeçten geçirdiğimiz kurufasülyeleri de ekleyerek bir miktar daha kavuruyoruz. Kurufasülyelerin üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave ederek düdüklü tencerede orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 40 dk kadar pişiriyoruz. 
Tabiki yemek pişti diye hemen yemiyoruz. Tencerenin kapağı kapalı olarak yemeğimizi bir saat dinlendirmeniz gerekiyor. Hepimizin bildiği gibi kurufasülye, barbunya gibi yiyecekler dinlenince daha da lezzetli oluyor. Bir de yanında tereyağlı pilav ve anne turşusu varsa değmeyin keyfimize.. 
Umarım hoşunuza gider. 
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder